CLOUD COMPUTING (BULUT BİLİŞİM)

BULUT BİLİŞİM (CLOUD COMPUTING)

BULUT BİLGİSAYAR NEDİR ?

Bulut Bilgisayar(Cloud Computing)  uygulamaların, program ve verilerinizin internet üzerinde saklanmasıdır.İnternetin bulunduğu her yerde bu verilere, program ve uygulamalara rahatlıkla ulaşılabilir.Kuruluma gerek yoktur.Depo sıkıntısı yaşayan insanlar Cloud Computing sayesinde bu sıkıntıdan kurtuluyor.Firmalar ve müşteriler için de iyi oluyor.Çünkü müşteriler ve çalışanlar istedikleri verilere aynı anda erişebiliyor.



BULUT BİLİŞİM'İN AVANTAJLARI:

1)Düşük Donanım Maliyetleri:

İnternete giren her türlü elektronik cihazlarla Cloud Computing teknolojisini kullandığınız için cihazınızın iyi özellikleri olması gerekmez.İnternet üzerinde saklandığı için iyi bir cihazla orada depoladığınız dosyayı, veriyi veya uygulamayı daha alt seviyedeki bir cihazla da kullanabiliriz.Bu sayede donanım maliyetinden kurtulabilirsiniz.


2)Gelişmiş Performans:

Diğer programlara göre daha az sistem kaynağı tükettiği için ve internet ortamında bütün işler gerçekleştiği için performans kaybı gözlenmez.


3)Düşük Yazılım Maliyeti:

Her bilgisayar için ayrı ayrı yazılımlar satın almak yerine sadece ihtiyaç duyulan uygulamalara erişim sağlanır.Büyük firmaların programların yüklenmesi ve onların yönetilmesi de ayrı bir maliyettir.Ancak Bulut Bilişim de program yüklemesine ihtiyaç duyulmadığı için bir maliyeti yoktur ve yazılımları satın almak yerine kiralayabilirsiniz.Bu sayede tasarruf etmiş oluruz.


4)Anında Güncelleme:

Kullanılan web tabanlı uygulamanın güncel sürümü geldiyse anında güncellenir ve ücret ödemek zorunda kalmazsınız.


5)Artırılmış Veri Güvenliği:

Bütün veriler internet ortamında saklandığı için herhangi bir veri kaybı yaşamak söz konusu değildir.Çünkü buluttaki herhangi bir verinin diğer kopyası anında bir başka sunucuya da kopyalanır.


6)Grup Çalışması:

Kişisel bilgisayar yerine internet ortamında bulunduğu için bir belge üzerinde birden çok kişi o dosya üzerinde çalışabilir ve internet bağlantısı olan bütün cihazlardan belgenin güncel haline ulaşabiliyor.



BULUT BİLİŞİM'İN DEZAVANTAJLARI:


1)Deneyimsiz Bulut Operatörü:

Hizmet aldığınız bulut firması gerekli bakım ve servisleri yapmazsa bir arızada bütün verilerinizi kaybedebilirsiniz.


2)Kullandığınız Programın Özellikleri:

Bir Bulut Bilişim tabanlı uygulamalara geçmeden önce kişisel bilgisayarınızdaki kullandığınız programlardaki kadar ihtiyaçlarınızı karşılamasına dikkat edin.


3)Güvenlik Açıkları:

Verilerinizin internet üzerinde saklanması her ne kadar iyi bir şey gibi görünse de hackerlar tarafından bulut sunucusuna çeşitli saldırılar ile verilerinizi yok edebilir yada ele geçirebilirler.


4)Uygulamanın Yavaş Çalışması:

Bağlantı hızınız her ne kadar hızlı da olsa o gün web tabanlı uygulama ve servisi çalıştıran sunucu aşırı yoğunsa uygulama daha yavaş çalışabilir.


5)Sistem Güncellemeleri:

Bulut altyapısı güncellendiğinde kullandığınız yazılım bu güncelleme ile sorun yaratabilir.


6)Sabit İnternet Bağlantısı Gerektirmesi:

İnternetinizin olmadığı durumlarda bulutta bulunan veri yada belgelere ulaşamazsınız.


BULUT BİLİŞİM ÇEŞİTLERİ:


1)Public Cloud (Genel Bulut):

Genelde küçük ve orta ölçekli firmaların tercihidir.Ne kadar kullanıyorsanız o kadar para ödersiniz.Genel bulut sistemi ile kendi sisteminizi kurabilirsiniz.


2)Private Cloud (Özel Bulut):

Daha büyük şirketler ve daha önemli verileri olan firmaların tercih ettiği bulut türüdür.Özel olduğu için veriler ve bilgiler sizin kontrolünüzde olur.


3)Hybrid Cloud (Melez Bulut):

Güvenlik ve gizlilik ön plandadır.Şirketlerin hacmine göre değişkenlik gösterir.Veri ve bilgi depolama ihtiyacı fazla olan firmalar bunu kullanabilirler.


4)Community Cloud (Topluluk Bulut):

Birden çok firması olanlar için idealdir.Genelde fazla kullanılmayan bulut çeşididir.


Bulut Depolama için birkaç örnek:


1)Google Drive

2)Dropbox

3)iCloud

4)Yandex.Disk

5)Ubuntu One

6)Turkcell Akıllı Bulut


Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Mekatronik ve Teknoloji Adına Herşey

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder