LINUX

LINUX

GNU/Linux İşletim Sistemi:


GNU/Linux, UNIX benzeri bir işletim sistemidir ve bilgisayarlardan kol saatlerine çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. GNU/Linux, Unix’e benzeyen ancak tamamen orijinal kod ile ücretsiz ve açık bir işletim sistemi yaratmaya çalışan bir programcı kitlesi işbirliğidir. 1983 yılında Richard Stallman tarafından başlatılan GNU projesi ile 1991 yılında Linus Torvalds tarafından başlatılan çekirdek tasarımının birleşimidir. Bu nedenle Linux çekirdeği ve GNU yazılım koleksiyonunun kullanıldığı bu işletim sistemine GNU/Linux denir. Bugün dünyanın dört bir yanına yayılmıştır ve sürekli olarak gelişim içerisindedir.

GNU/Linux açık kaynak koduna sahip ve özgür (free software) bir işletim sistemidir. Bu sistemde bir hata tespit edilirse dünyanın herhangi bir yerindeki bir programcı çok kısa sürede bu sorunu çözebilir. GNU/Linux işletim sisteminde pek çok karmaşık programı bir arada açsanız bile bilgisayarınız sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam eder. İnternet'ten kurulumu ücretsiz indirebilir ve talimatları takip ederek bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Sürücüler çekirdek içine gömülü olduğu için tek tek kurmak zorunda kalmazsınız. Ancak bir sorun ile karşılaşır ve ya kapalı kaynak sürücüleri kullanmak isterseniz geliştiricilerin yazdığı yazılımları kullanabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen, tahmini hesaplar GNU/Linux'un %1,1 oranlarında kişisel bilgisayarlarda kullanıldığını gösterse de; sunucular ve gömülü sistemler tarafından yaygın olarak benimsenmiştir. GNU/Linux birçok alanda Unix'in yerini almaktadır ve dünyada en güçlü 10 süper bilgisayarda kullanılmaktadır. Ubuntu, Android, Debian, Arch Linux GNU/Linux dağıtımlarına örnek verilebilir.

Eskiden son kullanıcı tarafında pek fazla etkili olamayan ve tercih edilmeyen GNU/Linux, son yıllarda Ubuntu, Linux Mint, Pardus gibi dağıtımlarla son kullanıcıya da hitap etmeye başlamıştır. Özellikle Ubuntu sayesinde çok fazla insan GNU/Linux'u tercih etmeye başlamıştır. Bunda Ubuntu'nun görselliğe önem veren politikaları, diğer işletim sistemlerinde çok zorlanarak yapılabilecek masaüstü şovlarının (Compiz Fusion) son kullanıcıyı etkilemesi de önemli rol oynamıştır.


GNU/Linux İşletim Sisteminin Avantajları:


1)Windows işletim sisteminin en büyük handikapı kuşkusuz pahalı(dikkat, ücretsiz olmadığı bir tarafa , aynı zamanda normalden pahalı) olması.En uygun Vista Home Edition fiyatı 132$’dan , XP Professional sürümleri de 96$ başlıyor.Ama karşısında ücretsiz bir alternatif var.Linux sonuna kadar ücretsiz,internetten download edebilir, ücretsiz sipariş edebilir , sevdikleriniz ile paylaşabilir dahası dilediğinizce geliştirebilirsiniz.

2)Eğer Linux’un popüler sürümlerinden birini seçtiyseniz , size sınırsız destek ve yardımlarını sunan servisler bulabilirsiniz.Mesela kullandığım Ubuntu işletim sistemi için onlarca faydalı forum ve destek siteleri bulabilirsiniz.

3)Sürekli Güncellemeler konusunda da Linux en iyisini yapıyor.Özellikle son zamanlarda Windows Güncelleme Servisleri hakkında çıkan senaryo ve haberleri düşününce, Linux’un online update servislerinin dosya detayları ve yaptığı işe kadar varan açıklamaları, kullanıcılara sonsuz güven sağlamaktadır.Korsan XP güncelleme fiyaskolarını hesaba katmıyorum bile.

4)Virüs sorunu olmadan sorunsuz kullanım rahatlığı sadece Linux kullanıcıların hissettiği bir duygudur.Günümüzde hiçbir Windows işletim sisteminde Virüs koruma programı olmadan internette güvenle gezinemezsiniz.Aslına bakarsanız , Linux sürümleri için de virüsler yazılmıyor değil, fakat hiç bir virüs Linux sistemlerinde , bilgisayar yönetici (root) hesabıyla sistemi ele geçirip , sınırsız hasarlara yol açamaz.

5)Linux Windows’a göre çok daha hızlıdır.Sistem başlarken (boot ederken) Linux daha uzun zaman alır fakat, sistem başladığı andan itibaren kullanımının çok daha hızlı olduğunu çabucak hissettirir.Linux çalışma mantığı ile Windows çalışma mantığı arasındaki temel farklar bu konuda en etkiliği değişkenlerdir.

6)Bütün uygulamalar ve programlar ücretsizdir.Linux üzerinde çalışan bütün programlar kendisi gibi açık kaynak ve ücretsiz olarak erişilebilir.Açık kaynak olması demek ,sizin istediğiniz gibi değiştirip kullanabilme özgürlüğüne sahip olmanız demektir.

7)Çok geniş kullanım alanlarına hitap eden farklı sürümlere sahiptir.Windows’un en fazla 5 farklı çeşit sürümü olması hatta her sürümü bir öncekinin gelişmiş versiyonu olması, Linux’un her kullanıcıya hitap eden sürümleri de bir avantaj sağlamaktadır.Linux kullanımına her insan gibi en popüler olan sürümlerinden(Ubuntu, Debian,Redhat..) başlama, ve ihtiyacınıza uygun olarak tercihlerinizi belirleme , geliştirme imkanlarına sahipsiniz.Tabi ki ,başlangıç olarak destek imkanları çok olan popüler sürümlerini tercih etmek daha akıllıca ve verimli olur.Sonrası için karar sizin,özgür yazılım dedikleri budur.

8)Linux sistemini görsel yada performans olarak ayarlamak için sayısız seçeneğe sahip olursunuz.Bunun için extra program yada uygulamaya ihtiyaç duymazsınız.Benim gibi binlerce görsel seçenek arasında boğulabilirsiniz ayrıca.

9)Son olarak , Linux süratle popülerliğini arttırıyor.Son 6 yılda Linux sistemlerini takip ederseniz, görülen değişimleri ve kullanıcı dostluğunu giderek arttırmasını hayretle izlersiniz.İlk zamanlar siyah bir ekrandan ibaret olan Linux’un rakibi Windows 98 işletimi sistemine kafa tutmasına herkes gülmüştür. Bir de bugünü hesaba katın. Bilgisayar ve internet kullanıcıların artması , daha da önemlisi kullanıcıların bilinçlenmesi açık kaynak yazılımların daha fazla gelişeceğinin habercisidir.Bugün bile Linux , XP yada herhangi bir Windows işletim sisteminden daha fazla kullanım kolaylığı , ihtiyaca göre sayısız alternatif sunuyor.Bu yüzden gelecekte neler olacağını tahmin etmek çok zor olmasa gerek.


GNU/Linux İşletim Sisteminin Dezavantajları:

1)Oyun meraklıları için Linux hala çok yabancı bir işletim sistemi.3 boyutlu oyun sektöründe satılan -oynanan oyunların hemen hemen hiçbiri şuan için Linux işletim sistemlerinde oynanamıyor.Bu durum benim için pek önem arzetmese de genel anlamda Linux’un henüz atlatamadığı önemli bir handikabı.

2)Program kısıtlaması da Linux için önemli bir dezavantaj. Özellikle Adobe'nin tasarım ve programlama araçları için Linux uygun durumda değil. Bunu şuan için geçici bir durum olarak nitelendirebiliriz.Adobe firması yakın zamanda açık kaynak yazılımlara destek verdiğini duyurdu ve bazı hizmetleri yayınlamaya başladı.Hali hazırda alternatif programlar da yok değil. Photoshop/Gimp, MS Office/Open Office karşılaştırması isteyen kullanıcıları bu dezavantajları ortadan kaldırabilir. Şahsen fikrimi söylemek gerekirse , Adobe Dreamweaver gibi bir programı Linux’de kullanmak istiyorum.Günümüzde faaliyet gösteren masaüstü yazılım firmaları büyük çoğunlukla Windows platformları için ürün geliştirmeye öncelik veriyor.Sebebi, tabiki tamamen duygusal.

3)Tüm avantajlarına rağmen hala Linux’un en büyük sorunu karşısında 90% gibi kullanım oranına sahip bir rakibi olması.Pastanın büyüğünü alan Microsoft tabi ki , yazılım sektörüne de istediği gibi yön verebiliyor.Gerek donanım uyumluluğu, gerekse yazılım standartları konusunda da tekel olmasının avantajlarını da sonuna kadar kullanıyor.Geçtiğimiz ay içinde bunun en basit kanıtı olarak OOXML olayına şahit olduk.

4)Linux sistem ve donanım uyumsuzluğu konusunda da epey uğraştıran sorunlarla karşılaşabilirsiniz.En basitinden Windows işletim sisteminde kolayca kurup kullanabildiğiniz web kameranızı , aynı kolaylıkla Linux’de kullanamayabilirsiniz.Yine de bu konuda yukarda bahsettiğim destek forumlarında fazlasıyla yardım bulabilirsiniz.İlk başlarda en basit sorunlarda bile bu forumlara başvuracağınızı bilmeniz faydalı olur. 

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%C5%9Fletim_sistemi#GNU.2FLinux_.C4.B0.C5.9Fletim_Sistemi

http://www.serpito.com/linux-kullanmak-icin-9kullanmamak-icin-4-sebep/
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Mekatronik ve Teknoloji Adına Herşey

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder