İŞLETİM SİSTEMİ ARASINDAKİ FARKLAR

İŞLETİM SİSTEMLERİ ARASINDAKİ FARKLAR

İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar:


1)Açık Kaynak

2)Komut Satırları
3)Donanım Gereksinimleri
4)Güvenlik
5)Taşınılabilirlik
6)Maliyet
7)Mevcut Yazılım
8)Klavye Etkinliği
9)Hedef Sistem Türü
10)Maliyet
11)Güncel Kararlı Sürüm
12)Yayınlandıkları İlk Tarih
13)Bilgisayar Mimarileri
14)Dosya Sistemleri
15)Çekirdek Tipi
16)Yerli API'leri
17)Güncelleme Yönetimi
18)Alt Sistemler ile Desteklenen Yerli OImayan API'ler
19)Kodun Kaynak Hatları
20)Kaynak Erişim Denetimi
21)Alt Sistem İzolasyon Mekanizmaları
22)Güvenlik Duvarı
23)Şifreli Dosya Sistemleri 



Windows ve Linux Arasındaki Farklar:

Windows'u Linux'tan Ayıran Farklar:

1)Parayla satılır.

2)Parayla satıldığı için alan kişiye aittir. Herhangi bir şekilde dağıtımını yapamaz, arkadaşlarınızla paylaşamazsınız.

3)Güvenli değildir. Güvenliği sağlamak için ekstra çaba sarfetmeniz gerekir. Hacker’ların saldırı için en çok tercih ettiği işletim sistemidir.

4)Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde bu açık kısa sürede kapatılmaz. Açıklar birkaç ay içinde veya Servis Paketi (Service Pack) şeklinde uzun vadeli aralıklarla toplu halde kapatılır. Çok önemli bir açık ise kısa sürede kapatılır.

5)Bilgisayarınızın sürücülerine kurulumdan sonra daima ihtiyaç duyarsınız. Sadece Windows 7′de sürücü yükleme derdi yok.

6)Virüs, spyware, trojan gibi tehlikelerle uğraşıp durursunuz.

7)Anti-virüs programı kullanmak zorundasınız. Ayrıca firewall (güvenlik duvarı) da kurmanız sisteminizin güvenliği için gereklidir.

8)Sistemi belirli aralıklarla Defrag (Disk Birleştiricisi) yapmanız gerekir. Defrag işleminde bilgisayardaki dosyalar belirli bir düzene sokulur ve siz bir dosyaya ulaşmak istediğinizde bilgisayarınız daha hızlı bir şekilde istenen dosyaya ulaşır. Bu yüzden en azından haftada 1 kez Disk Birleştirici yapmayı ihmal etmeyin.

9)Bazı temel yazılımlar kurulumla birlikte gelmez. Siz kurulumdan sonra tek tek her yazılımı yüklemek zorundasınız.

10)Yazılımların kurulum dosyaları tek parça halindedir. Exe dosyasını çalıştırıp kurarsınız.

11)Güncelleme olayı sık sık olmaz.

12)Windows için yazılan programların bazıları ücretsizdir bazıları ücretlidir. Genelde türkiyede insanlar ücretli programları korsan olarak kullandıkları için crack ve serial aramayla uğraşıp durursunuz.

13)Eğer kullandığınız bir program kitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenir. Fare donarsa, ve Alt+Ctrl+Delete (Görev Yöneticisi) bile çalışmıyorsa o zaman size reset(bilgisayarı yeniden başlatma) yolu görünür.

14)Birçok programı kurduğunuzda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenir. Bu özellikle boyutları büyük olan programlarda daha fazladır.

15)Hızlı bir bilgisayarınız varsa daha rahat edersiniz. Takılma veya kasma olayı nispeten daha az olur.Bilgisayarınız yavaş ise çoğu zaman takılmalardan veya kasma olayından dolayı Bill Gates amcanın kulağını çınlatırsınız :D

16)Her bilgisayara kurulmaz. Daha doğrusu kullandığınız Windows’a bağlı olarak sistemi seçmeniz gerekir. Örneğin Eski bir bilgisayarda Windows 7 ile istediğiniz verimi alamazsınız.


Linux'u Windows'tan Ayıran Farklar:


1)Ücretsizdir. İnternet üzerinden indirilebilir.

2)Ücretsiz ve GPL (General Public Licence) lisanslı olduğu için istediğiniz şekilde dağıtabilir, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

3)Güvenlidir. Hacker’ların hedefinde değildir. Hatta hackerların linux dağıtımlarını kullandıkları söylenir.

4)Kernelde (sistemin çekirdeği, beyni) bir çok yazılımın sürücüsü bulunur. Yani kurulum yaptıktan sonra sürücü yükleme ile uğraşmazsınız. Bilgisayarınızın bütün donanımları otomatik olarak tanınır. En kötü ihtimalle AMD ekran kartlarında sorun yaşayabilirsiniz. Ama muhtemelen çözümünü de araştırırsanız bulabilirsiniz.

5)Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde en kısa sürede bu açık kapatılır.

6)Virüslerle uğraşmazsınız. Çünkü virüslerin büyük çoğunluğu Windows’ta çalışacak şekilde hazırlanır. Dolayısıyla virüslerden etkilenmezsiniz. Windows için yazılan virüsler Linux üzerinde çalışmaz.

7)Virüs olmadığı için Anti-virüs kurmanıza da gerek yoktur. Linux’te çalışan anti-virüs programları vardır.Bunların amacı Linux’e bulaşan virüsü silmek değildir. Örneğin birbirine bağlı bilgisayarlardan bazıları Windows bazıları Linux yüklü ise ve eğer Windows’a virüs bulaşmışsa bu virüsü temizlemek için Linux’teki anti-virüs programı size yardımcı olur. Yani daha çok şirketlerin işine yarayabilecek bir şey.

8)Sisteme virüs bulaşma ihtimali olmamasına rağmen Linux için yazılan virüsler de vardır. Ama bunlar Windows’a oranla çok azdır. Bilgisayarınızda hem sizin hem de kardeşinizin kullandığı iki tanekullanıcı hesabı olduğunu varsayalım. Eğer olaki kardeşiniz bilgisayar kullanırken virüs bulaşırsa (gerçi ben linuxte böyle bir şey duymadım açıkçası) virüs sadece kardeşinizin hesabına bulaşır. Sizin hesabınız bundan etkilenmez.

9)Ben çok fazla paranoyak bir insanım, benim için güvenlik önemli diyorsanız SELinux kurabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla bu bir çeşit yazılım ve bilgisayarınızı deyim yerindeyse bir kale haline getiriyor. Bir çok işlemi yaparken sizden şifre girmenizi isteyecektir.

10)Defrag (Disk Birleştiricisi) olayıyla uğraşmazsınız. İstediğiniz programı kurup kaldırabilirsiniz. Bilgisayarınız ilk kurulduğu günkü gibi çalışır.

11)Bazı yazılımlar kurulum ile birlikte otomatik olarak gelir. Siz ayrıca kurulum yapmayla uğraşmazsınız. (Örnek; Ofis Programları, Resim düzenleme programı olan Gimp gibi)

12)Bilgisayarınıza Compiz kurarak çeşitli efekler elde edebilirsiniz. Bu efektleri arkadaşlarınız gördüğünde eminim imreneceklerdir. Youtube’da Compiz veya Compiz Fusion diye aratırsanız ne tarz efektler yapabileceğinizi görebilirsiniz. (4 tane masaüstünü aynı anda kullanmak, küp şekline getirmek, ekrana alevli yazılar yazmak gibi). Linux kullanın. Diğer insanlardan bir farkınız olsun değil mi

13)Sistemde sık sık güncelleme olur. Bu yüzden hem açıkları kapatılmış hemde kullandığınız programların daima en yeni versiyonlarını kullandığınız bir bilgisayarınız olur. İnterneti kotalı(limitli)kullanıcıların buna dikkat etmesi gerekir. Eğer internetiniz kotalı ise ve laptop kullanıyorsanız benim size tavsiyem 1 veya 2 haftada bir interneti limitsiz olan ve aranızın iyi olduğu bir arkadaşınıza gidipgüncellemeleri orada yapın. Arkadaşınıza da Linux’un ne olduğunu öğretirseniz veya bu yazıyı referans olarak gösterirseniz en azından Linux’un yayılmasına ve daha çok kişi tarafından kullanılmasına vesile olmuş olursunuz.

14)Linux için yazılan programlar ücretsizdir. Bunları kullanmak için ücret ödemezsiniz. Crack ve Serial aramayla vaktinizi boşa harcamazsınız.

15)Eğer kullandığınız bir program kitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenmez. Yani hangi program takılıyorsa sadece o program takılır.

16)Her programı kurduğunuzda bilgisayarınızı yeniden başlatma derdiniz olmaz. Sadece kernel (sistemin çekirdeği, beyni) güncellemelerinde bilgisayarınızı yeniden başlatırsınız.

17)Hızlıdır.

18)Eski bilgisayarlarda bile çalışır. Eğer eski bir bilgisayarınız varsa kesinlikle kurmanızı tavsiye ederim.Bilgisayarınız Windows’ta çalıştığından çok daha hızlı çalışacaktır.


Android ve iOS Arasındaki Farklar:


1)Android işletim sistemini Google, iOS ise Apple şirketleri üretiyor.
2)iOS sadece belirli bir markanın ürettiği cihazlarda kullanan işletim sistemidir.Android ise birden çok markanın kullandığı esnek ve zengin donanım ürünlerinde kullanılmaktadır.
3)Android açık kaynaklı bir işletim sistemi yani üreticiler eğer isterse ürettiği akıllı telefonuna bu sistemi kurarak piyasaya sunabilir.iOS’da durum tam tersi.Apple şirketinin hariç ürettiği hiç bir cihazda iOS işletim sistemini göremezsiniz.
4)Andorid'de neredeyse hiç bir sınırlama yok.Bu özelliği sayesinde neredeyse telefonun tüm ayarlarını kendinize göre rahatça ve esnekçe ayarlayabiliyorsunuz.Aynı zamanda USB ile PC’ye giriş yaptığınızda dosya aktarımını rahatça yapabiliyorsunuz.iOS’da ise durum tam tersi.Güvenlik ve dışa aktarım konusunda daha titiz bir yapıya sahip olan işletim sistemi, her ne kadar esnek olmasa da yine de kullanıcılar daha güvenli diye iOS seçebiliyorlar.
5)Örneğin Android güncelleme geliştirdiği zaman her telefon üretici buna ayak uydurmada zorlanabiliyor.Mesela Samsung buna hemen yanıt verebilirken, HTC firması hemen ayak uyduramıyor.Fakat iOS’da böyle bir durum yok.Çünkü tek elden idare edildiği için iOS işletim sistemi güncelleme yayınladığı zaman tüm modellerde bunu hemen görebiliyoruz.
6)iOS kullanımı kolay, basit ve kafa karıştırmayan bir işletim sistemi konumundayken, uğraşmayı ve araştırmayı seviyorsanız Android’i seçebilirsiniz.
7)Sonuç olarak hangisi iyi derseniz; iOS Mercedes, Android ise BMW olarak düşünün.Yani hemen hemen aynı özellikleri sadece kullanıcıların taleplerine ve isteklerine göre değişiklik gösteriyor.

Mac ve Windows(PC) Arasındaki Farklar:

1)Her pencerede bir menü çubuğu Windows işletim sisteminde her pencerede bir menü çubuğu bulunur.Internet Explorer, notepad, Outlook...Her pencerede dosya, düzenle, yardım vb. bir çok menü öğesi bulunur.
Mac OS işletim sisteminde ise pencerelerde hiç menü olmaz.Aktif olan pencereye ait menü öğeleri ekranın en üst satırında bulunan menü çubuğunda bulunur.Bu menü çubuğunun başında her daim bir elma menüsü bulunur.

2)Kırmızı çarpı uygulamayı kapatır.Windows'da pencerenin sağ üst köşesinde bulunan kırmızı çarpı butonuna tıklandığında o uygulama kapatılmış olur.
Mac OS'da da kırmızı bir çarpı butonu vardır ancak işlevi bambaşkadır. Bu kırmızı çarpıya tıkladığınızda sadece o pencereyi kapatırsınız.Asıl uygulama arka planda çalışmaya devam eder.Bir örnek vermek gerekirsek, Microsoft Word uygulaması ile aynı anda 5 farklı döküman açtınız.Her biri farklı bir pencerede açılacaktır.Herhangi bir pencerenin kırmızı çarpı butonuna tıkladığınızda sadece o pencere/doküman kapanacak, diğerleri bundan etkilenmeyecektir.
Tüm pencerelerle beraber ana uygulamayı kapatmak için uygulama açıkken menü çubuğundaki uygulama ismine tıklayın ve açılan menüden Quit/Çıkış'ı seçin.İsterseniz Dock üzerindeki uygulama simgesine sağ tıklayarak açılan menüden de Quit/Çıkış'ı seçebilirsiniz.Diğer alternatif yöntem ise klavyeden Control+Q tuş kombinasyonunu kullanmaktır.

3)Başlık çubuğuna iki defa tıklamak pencereyi tam ekran yapar.Windows ve Mac OS'da pencerenin en üstündeki çubuğa başlık çubuğu adı verilir.Windows'da bu çubuğa iki defa tıklandığında o pencere tam ekran olur.
Mac OS'da ise başlık çubuğuna iki defa tıkladığınızda pencere minimize edilir, ekrandan kaybolur ve dockta yerini alır.Bu özelliği aktif hale getirmek için Sistem Özelliklerini açın Lion (10.7) için Genel simgesinin altında, Mountain Lion (10.8) için Dock simgesinin altındaki seçeneklerden "Pencereyi simge durumunda küçültmek için başlık çubuğuna çift tıkla" seçeneğinin işaretleyin.

4)Tam ekran butonu Mac OS işletim sisteminde pencereleri tam ekran kaplamak için özel bir buton bulunmaz. Her pencerede kırmızı kapatma butonu, sarı minimize etme butonu ve yeşil yaklaştırma butonu bulunur. Yeşil yaklaştırma butonuna basıldığında, pencere içinde bulunan içeriğin en fazla görüntüleneceği şekilde ölçeklendirilecektir.Örnek vermek gerekirse bir Word dokümanı açıkken yeşil artı butonuna basıldığında pencere, ekranın alt ve üst sınırlarına yaslanacak, genişliği ise sayfa genişliği kadar açılacaktır.

5)Enter tuşu, dosyayı açar Windows'da bir dosyayı/uygulamayı seçip Enter tuşuna bastığınızda o dosya açılır. Mac OS işletim sisteminde ise dosyayı/uygulamayı açmak için ya fare ile iki defa tıklamanız ya da klavyeden Control+O tuş kombinasyonunu kullanmanız gerekir.Enter tuşuna bastığınızda dosyanın ismini değiştirebilirsiniz.

6)Dosyaları kes ve yapıştır Windows kullanıcıları bir dosyayı farklı bir mekanı taşımak için kes ve yapıştır özelliğini kullanmaya çok alışkındırlar.
Mac OS'ta ise kes komutu bulunmamaktadır. Bir dosyayı başka bir konuma taşımak için sürükleyip bırakmanız yeterli olacaktır.Bunun için dosyanın mevcut konumunu ve yeni konumunu gösteren iki Finder penceresini yan yana açabilirsiniz.Eğer taşımak istediğiniz yeni konum farklı bir diskteyse sürükleme işlemi sırasında klavyeden Command tuşunu basılı tutabilirsiniz.

7)Masaüstünü kısayol ve simgelerle doldurma Windows kullanıcılarının ortak özelliği masaüstünü dosya, klasör, kısayol vb. simgelerle doldurmak ve bu karmaşıklık içinde bilgisayar kullanmaya çalışmaktır.Tüm bunları yapmalarının sebebi, bilgisayar açılır açılmaz sık kullandıkları dosya ve programlara hızlı bir şekilde ulaşmaktır. Mac OS işletim sisteminde sık kullanılan program ve dosya simgeleri Dock üzerinde bulundurulur.Masaüstünde çok fazla simge, kısayol ve klasör bulundurulması önerilmez.Böyle durumlar  sistem performansını olumsuz yönde etkilemektedir. 


Kaynaklar:

http://vatansvs.blogspot.com.tr/2014_01_01_archive.html

http://aklinizkalmasin.com/ios-ile-android-arasindaki-farklar/




Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Mekatronik ve Teknoloji Adına Herşey

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder