İNTERNET

İNTERNET TERİMLERİ


IPv4:

İnternet Protokol Versiyon 4 (IPv4), İnternet Protokolü gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve geniş bir alana yayılan ilk versiyondur.IPv6 ile birlikte, İnternetin standart-tabanlı çalışma metotlarının çekirdeği olmuştur.

IPv4 hala şu ana kadar en geniş alana yayılmış olan İnternet Katman Protokolüdür. 2010 itibari ile IPv6'nın yayılması hala başlangıç aşamasındadır.

IPv4, 32 bitlik adresleri kullanır.32 bitlik adresler, adres uzayını 4,294,967,296 (232) tane muhtemel tek adreslerle sınırlarlar.


IPv6:

IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

IPv6'da adresler 8 (sekiz) oktetten oluşur ve 16 (on altılık) tabanda temsil edilir. 128 bit önce 16 bitlik bölümlere (oktet) ayrılır. Her oktet, onaltılık tabana çevrilir. Ve iki nokta üst üste (:) ile birbirlerinden ayrılırlar.
21DA:00D3:0000:2F3B:02AA:00FF:FE28:9C5A IPv6; kimlik denetimi ve ağdaki bilgisayarların konumlandırılmasını sağlar.

IPv4 ile IPv6 Arasındaki Farklar:


ÖzellikIPv4IPv6
Kaynak ve Hedef Adresleri32 bit (4 Byte)128 bit (16 Byte)
IPSec DesteğiOpsiyonelZorunlu
Adres Çözümleme ProtokolüARP, Broadcast kullanarak istekleri link-layer adresine çözümler.ARP istek frame’leri, multicast Neigbor Solicitaion mesajları ile değişir.
IGMPLokal subnet grup üyeliklerini yönetir.IGMP, MLD mesajları ile değişmiştir.
ICMP Router DiscoveryDefault Gateway’in IP adresini tespit eder.ICMP Router Solicitation ve Router Advertisement mesajları ile değişmiştir.
Broadcast AdresleriSubnet üzerindeki tüm düğümlere trafiği yollar.IPv6 broadcast adresinin yerine tüm düğümlerde bir link-local scope ile multicast adresi kullanır.
AyarlarManuel veya DHCP ile ayarlanır.Manuel veya DHCP ile ayarlamak zorunlu değildir.
Kaynak KayıtlarDNS içinde A kaynak kaydı kullanarak bir IPv4 adresine atama yapılır.DNS içinde AAAA kaynak kaydı kullanarak bir IPv6 adresine atama yapılır.

AtamaFormat Prefix İkilik DeğerFormat Prefix Onaltılık DeğerAdres Alanının Bölümü
Ayrılmış (Rezerv)0000 00001/256
NSAP için ayrılmış bölüm0000 0011/128
Global Unicast Adresleri0012 veya 31/8
Link-Local Unicast Adresleri1111 1110 10FE81/1024
Site-Local Unicast Adresleri1111 1110 11FEC01/1024
Multicast Adresleri1111 1111FF1/256

MAC Adresi:

MAC adresi, (İngilizce Media Access Control, yani Ortam Erişim Yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.
MAC Adresi(Fiziksel Adres,Donanım Adresi), ağ donanımının tanımlanmasını sağlar. MAC adresi, bilgisayarın ethernet kartına üretici tarafından kodlanan bir bilgidir. Her donanım için özel bir adresi vardır. Aynı MAC adresine sahip birden fazla ağ cihazı yoktur. MAC adresi 6 oktetten oluşur. İlk 3 oktet donanımı üreten firmayı işaret eder. Son 3 oktet donanımı işaret eder.
MAC adresi, sadece yerel ağlarda haberleşmeyi sağlar. Ağın dışına taşınabilecek bir adres değildir. Sadece aynı ağ üzerindeki bilgisayarların birbirlerini bulmalarını sağlar. Aynı ağda iki ağ cihazının birbiriyle haberleşmesi MAC adresiyle mümkündür.

PAN (Personal Area Network):


Bilgisayar aygıtları arasında iletişimi kurmak için kullanılan ağdır.Bunlar telefon , kişisel dijital asistanlar gibi kişiye yakın bulunurlar.Bu cihazlar söz konusu kişiye ait olabilir ya da olmayabilir.PAN'ın menzili birkaç metredir.PAN kişisel aygıtların birbirleriyle haberleşmelerinin yanı sıra , Internet veya bir yüksek düzeydeki ağa bağlantı gerçekleştirmek için de kullanılabilir.Kişisel alan ağları USB ve FireWire gibi veriyollarıyla kablolu kurulabilir.Kablosuz bir kişisel alan ağı da IrDA ,Bluetooth, UWB , Z-Wave ve ZigBee gibi ağ teknolojileriyle kurulabilir.

LAN (Local Area Network):


Yerel alan ağı (İngilizce: Local area network), ev, okul, laboratuvar, iş binaları vb. gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır. LAN'ların özellikleri ise WAN'ların (Türkçe: Geniş alan ağı, İngilizce: Wide area network) aksine daha yüksek veri aktarımı, daha küçük bir alan, ve daimi bağlantıyı sağlamak için aylık kira karşılığı bir ara elemana (İngilizce: Leased telecomminication lines) gerek olmamasıdır. ARCNET, Token Ring ve diğer teknolojik uygulamalar geçmişte kullanıldı, fakat günümüzde elektromanyetik paraziti önleyen kablolamanın (İngilizce, twisted pair) da bulunmasıyla ethernet, ve kablosuz internet yaygınlaşmıştır.

Büyükçe olan ve "Octopus" ağlarının büyümesini detaylandıran 1970 tarihli bir rapor bu durumun iyi bir göstergesidir.Cambridge Ring, 1974 yılında Cambridge'de geliştirilmiş fakat hiçbir zaman başarılı bir ticari ürün haline dönüştürülmemiştir.Ethernet 1973-1975 yıllarında Xerox PARC'ta geliştirilmiş ve 4,063,220. Amerikan patenti olarak dosyalanmıştır.1976 yılında, sistem PARC’ta kurulduktan sonra, Metcalve ve Boggs şekillendirici makalelerini yayınladılar: "Ethernet: Distributed Packet-Switching for Local Computer Networks". ARCNET, Datapoint şirketi tarafından 1976’da geliştirildi ve 1977'de duyuruldu.

1970’lerin sonunda CP/M tabanlı, 1981’de DOS tabanlı kişisel bilgisayarların gelişmesi ve artması, bir tek yerde düzineler ve hatta yüzlerce bilgisayar bulunması demekti. Bunları ağ haline getirmenin ilk cazibesi, o zamanlar her ikisi de pahalı olan disk yerini ve lazer yazıcıları paylaşmaktı. Bu kavrama çok ilgi vardı ve yıllarca, 1983’ten itibaren, bilgisayar sektörü uzmanları düzenli olarak gelecek yılı “LAN yılı” olarak ilan ederlerdi. Pratikte uyumlu olmayan fiziksel tabaka ve ağ protokol uygulamalarının artmasıyla ve kaynak paylaşım yöntemlerinin fazlalığıyla bu kavram bozuldu. Tipik olarak, her sunucunun kendine has ağ kartı, kablolaması, protokolü ve ağ işletim sistemi bulunurdu. Onlarca kart/kablo çeşitleri için tarafsız destek ve çoğu rakiplerinden çok daha sofistike işletim sistemi sunan Novell NetWare’in başlamasıyla çözüm oluştu. Netware, 1983 yılında kuruluşundan 1990ların ortalarında Microsoft’un Windows NT gelişmiş sunucu ve Windows for Workgroups piyasaya sunmasına kadar kişisel bilgisayar LAN piyasasına hakim oldu. NetWare’in rakipleri arasında, yalnızca Banyan Vines’ın benzer teknik gücü vardı fakat Banyan hiçbir zaman güvenli bir tabana sahip olmadı. Microsoft ve 3Com basit bir ağ iletişim sistemi yaratmak için birlikte çalıştılar. Bu da 3Com’s 3+Share, Microsoft’un LAN Yöneticisi ve IBM’in LAN sunucusu’nun temelini oluştursa da bunların hiçbiri özellikle başarılı olamadı. Aynı dönemde, Sun Microsystems, Hewlett-Packard, Silicaon Graphics, Intergraph, NeXT ve Apollo gibi sunuculardan oluşan Unix bilgisayar iş istasyonları TCP/IP tabanlı ağ oluşumu kullanıyorlardı. Bu pazar segmenti şimdilerde çok daha küçülmüş olsa da, bu alanda geliştirilmiş olan teknolojiler hem Internet hem de Linux ve Apple Mac OS X ağ oluşumları üzrinde etkili olmaya devam etmekteler. Şimdilerde ise, IPX, AppleTalk, NBF ve en başlarda PC LANlarda kullanılan diğer protokollerin yerini neredeyse tamamen TCP/IP protokolü almış durumda.

ETHERNET:

Ethernet Yerel ağlar (İngilizce: Local Area Network (LAN)) için kullanılan Veri Çerçevesi (İngilizce: Data Frame) tabanlı bir bilgisayar ağı teknolojileri ailesidir.Kelimenin kökeni ether den gelmektedir.OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı / Ortam erişim kontrolü (İngilizce: Media Access Control (MAC)) üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.
Ethernet IEEE  802.3 olarak standartlaştırılmıştır. Uç sistemleri ağa bağlamakta kullanılan Bükülü tel çifti ve site iskeletlerinde kullanılan Fiberoptik kablolama yöntemlerinin birleşimi kullanılan en yaygın 'Kablolu Yerel Ağ (İngilizce: Wired Local Area Network(WLAN)) teknolojisidir. Token Ring, FDDI ve ARCNET gibi diğer muadil ağ teknolojilerinin yerini büyük ölçüde alarak 1980'li yıllardan günümüze kadar kullanılagelmiştir.

MAN (Metropolitan Area Network):


Metropol alan ağı genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. Bir MAN, genellikle fiber optik bağlantılar gibi yüksek kapasiteli backbone teknolojisini kullanarak Lan lar arasında bağlantı kurar, internet ve WAN için bağlantı hizmetleri sağlar.
Bir Man'nın IEEE 802-2002 'de standart olarak tanımı:
MAN bütün şehir binalarının çoğu bloklarına kadar LAN'dan daha geniş bir cografi alan için optimize edilmiştir. MAN da orta-yüksek veri oranları iletişim kanalları bağlı olabilir. Bir MAN tek bir kuruluş tarafından işletilebilir, ama çoğunlukla birçok kişi ve kuruluşlar tarafından kullanılacaktır. MAN lar aynı zamanda kamu hizmet kuruluşları olarak işletilebilir ve bu kuruluşlar tarafından sahip olunulabilir. Çoğunlukla yerel ağların ağlararası iletişimi için araç sağlar. "
Yönetim bilgi sistemindeki yazarlar Kenneth C. Laudon ve Jane P. Laudon (2001)" Sayısal işletme yönetiminin" 10. baskısında metropol alan ağını şöyle tanımlar:
Bir metropol alan ağı yerleşke veya bir metropol alanı kapsayan geniş bilgisayar ağıdır. Onun coğrafi kapsamı, bir WAN ve LAN arasında kalır. MAN'lar metropol alanda LAN lar için internet bağlantısı sağlar ve onları internet gibi daha geniş alan ağlarına bağlar.

Kablolu televizyonda kullanılabilir.
Bu amaç için kullanılan bazı teknolojiler atm, fddi, smds dir. Bu teknolojiler çoğu alanda ethernet-tabanlı bağlantıların yerini almaktadır. MAN ya mikrodalga ve radyo ya da infrared lazer bağlantısı kullanarak kablosuz olarak kurulmuş LAN lar arasında bağlantı kurar.

WAN (Wide Area Network):


Geniş alan ağı, birden fazla cihazın birbiri ile bağlanmasına ve iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır.Yerel alan ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan çok geniş ağlardır.En meşhur geniş olan alan ağı İnternettir.


DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol):

DHCP (İngilizce: Dynamic Host Configuration Protocol), basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir.DHCP’nin temel özelliği sistemi kuran kişilerin tek tek tüm makineleri gezip aynı veya benzer parametreleri defalarca eliyle girmesini engellemek, böylece zaman kazanmak ve sistem yöneticisinin işini kolaylaştırmaktır.


TCP (Transmission Control Protocol):

TCP (Transmission Control Protocol), TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir. Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır.

İlk olarak 1974 Mayıs ayında Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından “A Protocol for Packet Network Intercommunication” başlıklı bir makale yayınlandı. Makalenin yazarları bu yazıda; Vint Cerf ve Bob Khan bir ağ üzerinde yer alan uçlar (nodes) arasında kaynak paylaşımını sağlamak amacıyla "packet-switching" yöntemini kullanan bir ağ protokolü tanımladılar. Bu protokol modelini paket anahtarlamalı olarak nitelendirdiler ve TCP‘nin temelleri atılmış oldu.
TCP/IP ilk olarak Amerika Savunma Bakanlığı'nın (DoD) veri iletişimi ihtiyacını karşılamak amacıyla tasarlanmıştır. 1960'lı yılların sonunda Amerika Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Advanced Research Projects Agency (ARPA), ABD'de bulunan üniversitelerle, ağ üzerinden veri alışverişinde bulunmak amacıyla, üretici markasından bağımsız bir protokol bulmak amacıyla çalışmaya başladı. Katılımcılar bu çalışmalar sonucunda ARPANET'i kurdular. ARPANET internet tarihindeki ilk paket-anahtarlamalı (packet-switching) ağ oldu. ARPANET ilk olarak 1969 yılının sonlarında dört adet uçla (node) çalışmaya başladı. Bu çalışmanın başarılı olmasının sonucunda "ARPA Internet (ARPANET)" adındaki ilk geniş alan ağı kurulmuş oldu.
TCP'nin çalışma esası üç faz altında incelenebilir: 
1) Öncelikle hedefle bir bağlantı gerçekleşir. 
2) Bağlantı gerçekleştikten sonra veri transferi yapılır. 
3) Veri transferi yapıldıktan sonra da bağlantı sona erdirilir.

UDP (User Datagram Protocol):


UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı Veribloğu İletişim Kuralları), TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir. Verileri bağlantı kurmadan yollar.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü yazılmıştır. Bu protokol minimum protokol mekanizmasıyla bir uygulama programından diğerine mesaj göndermek için bir prosedür içerir. Bu protokol 'transaction' yönlendirmelidir. Paketin teslim garantisini isteyen uygulamalar TCP protokolünü kullanır.
UDP'yi kullanan protokollerden bazıları DNS, TFTP, ve SNMP protokolleridir. Uygulama programcıları birçok zaman UDP'yi TCP'ye tercih eder, zira UDP ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamaz.
UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür. Ağ üzerinden paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama bunu kendi yöntemleriyle yapmak zorundadır.

Hub:


Hub: Yıldız yapısındaki ağlarda merkezi bağlantıyı sağlayan cihazdır.
Üzerindeki port sayısına göre isimlendirilir ve bu portlara makineler takılır. Hub aslında içerisinde tüm portları birbirine bağlayan kablolardan oluşmuş bir cihazdır ve kablolardan taşınan bilgiyi anlama kapasitesine sahip değildir. Yalnızca bir porttan gelen paketleri diğer bütün portlara yayın (boardcast) şeklinde iletir. Bu yüzden fiziksel katmana dahildir. Dağıtımlarda eşit paylaşım yapılır.

Switch:


Dağıtıcı (İngilizceswitch), bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir.OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni dağıtıcılar IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.

Dağıtıcının her bir kapısı diğerlerinden bağımsız veri alış-verişinde bulunabilir.Bir veri paketi (veri çerçevesi) kapılardan birine ulaştığında dağıtıcı gönderenin MAC adresini ve gönderilen kapıyı adres tablosuna kaydeder.MAC adres tablosundaki mevcut kayıtlar incelenerek hedef MAC adresinin bağlı olduğu kapıyı tespit etmeye çalışır.Eğer herhangi bir kayıt bulunamazsa, veri paketi gelen kapı hariç bütün kapılara gönderilir.Eğer MAC adresi biliniyorsa, bu durumda veri paketi sadece hedef kapıya gönderilir.Eğer gönderenin ve alıcının MAC adresleri aynıysa paket silinir.
Çalışma şekli itibariyle ağ köprüsü ve ağ göbeğine (İngilizce: hub) benzerliğinden dolayı saydam köprü, çok kapılı köprü ya da akıllı hub olarak da adlandırıldığı olur. Saydamlığı dağıtıcının kullanıcı için farkedilemez olmasından, yani gelen paketlerin dağıtıcıdan geçtiğinin anlaşılamamasından kaynaklanmaktadır.Bu da dağıtıcıların yönetimini zorlaştıran durumlardan biridir. Bu zorluğu özellikle ağ yöneticileri için ortadan kaldırmak için belli bir kapıdan geçen veri trafiğini dışardaki bir hedefe yansıtan kapı ikizleme (İngilizce: port mirroring) yöntemi geliştirilmiştir.SMON iletişim kuralları RFC 2613 ile tanımlanmış ve standardlaşmıştır.

Router:


Ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara router denir. Bir Layer 3 olan ağ katmanında kullanılır. Bir router’ın amacı gelen ağ paketlerini inceleyip paketlerin,ağdan geçmesi için en iyi yolu belirlemek ve switch’ten porta doğru bir şekilde gitmelerini sağlamaktır. Router’lar büyük ağlarda WAN (Geniş alan ağı) networkler trafiği düzenleyen en önemli aygıtlardır.Örneğin 5 Router’la  hedefe ulaşılıyorsa hangilerinden geçerek hedefe ulaşılacağına karar veren (en iyi yol) yine router’ın kendisidir. Router’lar console port üzerinden IOS ile konfigüre edilir. Router en iyi yol seçimini yaparken tek kriter olarak hub sayısına bakar. Maksimum 15 Hub’ı kabul eder. Router’lar Rom, Ram, Motherboard, Cpu bileşenlerden oluşurlar.


Server-Client (Sunucu-İstemci/Müşteri)


İstemci (Client) Nedir : Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir. Eğer bir bilgisayardan Internete bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar İstemci bilgisayardır.

Sunucu (server) Nedir :  Sunucular  bir ağ üzerinde bilgileri veya uygulamaları kullanıcılara paylaştıran, donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan özel bilgisayarlardır.
Sunucular sundukları hizmete göre isimlendirilirler. Örneğin sunucu bilgisayar  bir veritabanı hizmeti sağlıyorsa “veritabanı sunucusu” bir “web server” olarak hizmet veriyorsa “Web sunucusu” şeklinde isimlendirilebilirler.
Yurkarıdaki tanımlardan anlaşılacağı üzere burada bahsi geçen istemci (client) internete bağlı olarak gezinen bir kişinin bilgisayarı iken, o kişinin erişmeye çalıştığı web sitesini barındıran bilgisayar ise sunucu(server) bilgisayardır .




İstemci Tabanlı Çalışma: Bu çalışma sisteminde sayfalar sunucuda herhangi bir işlem yapılmadan istemciye gönderilir. İstemci gelen bilgileri yorumlayarak tarayıcı yazılımı vasıtasıyla sayfayı görüntüler. Html ile hazırlanan bir web sitesi istemci tabanlı çalışan bir sistemdir. Tarayıcı üzerinden kaynağı görüntüleyen birisi html kodlarına erişebilir.

Sunucu Tabanlı Çalışma: Bu çalışma sisteminde istemci sunucudan bir istekte bulunduğu zaman kodlar sunucu üzerinde çalıştırılır ve işlemin sonucunu içeren bir sayfa üretilerek istemciye iletilir. İstemci gelen bilgileri tarayıcı yazılımı vasıtasıyla sayfayı görüntüler. Tarayıcı üzerinden kaynağı görüntüleyen birisi kaynak kodlara (.net, asp, php kodlarına) ulaşamaz sadece dönen sonucun ürettiği html kodlarına erişebilir.


Web Server (Web Sunucusu)

Web server, web sitelerini barındırmak, istemcilerden gelen talepleri çözümleyip yanıtlamak için özelleştirilmiş sunuculardır. Web sunucuları barındırılacak olan web sitesinin kodlandığı betik dili ve kullandığı teknolojilere özelleştirilerek de kullanılır. Bu özelleştirilmelere Linux web server ya da Windows web server örnek verilebilir.


File Server (Dosya Sunucusu)

File server, temel amacı dosya paylaşımı olan ve genellikle yüksek sabit disk kapasitesine sahip sunucu türüdür. Sunucudaki dosyaların paylaşıma açılması, istemcilerin yetkilendirilmesi ve güvenlik dosya sunucusunun görevleridir.

Database Server (Veritabanı Sunucusu)

Database server, ağ üzerinde veritabanı hizmetleri vermek için özelleştirilmiş sunucu türüdür. Veritabanı sunucusu ile istemciler sunucu üzerinde tutulan verilere, verilen yetkiler doğrultusunda erişip çeşitli sorgulamalar yapma olanağına sahip olurlar. Daha önce sıkça bahsettiğimiz SQL Server, Oracle ve MySQL yaygın kullanıma veritabanı sunucularıdır.


Mail Server (Eposta Sunucusu)

Mail server, temel eposta hizmeti sağlamak için yapılandırılmış sunucu türüdür. Kullanıcı yönetimi, kullanıcıları e-posta gönderip alması gibi temel hizmetleri sağlar.

Proxy Server (Vekil Sunucu)

Proxy Server, ağ üzerindeki trafiği azaltmak ve yanıt süresini kısaltmak için kullanılan sunuculardır. İstemciler vekil sunucu üzerinden internete erişir. Proxy server yoğun talep alan sayfaları ön belleğine alarak talepte bulunan istemcilere ön bellekteki veriyi gönderir. Erişime engellenecek web siteleri de yine vekil sunucu üzerinden engellenebilir. Proxy server ile ağda virüs yayılmasının önüne geçilebilir.
Server nedir, proxy server nedir, web server ve database server gibi sunucu türlerini anlattığımız makalemizin sonuna geldik. Konuyla ilgili olarak daha önce yayınladığımız bilgisayar ağları ve ağ mimarileri hakkındaki makalelerimizi okumanızı tavsiye ederim.

Server(Sunucu) Tipler;

1)UYGULAMA (Application) sunuculasrı
2)WEB sunucuları
3)FTB sunucuları
4)DNS sunucuları
5)PROXY (VEKİL) sunucuları
6)MAİL sunucuları
7)BACKUP (YEDEKLEME) SUNUCULARI
8)AUDİO/VİDEO (MEDYA) sunucuları
9)CAT sunucuları
10)FAX sunucuları
11)VIRTUAL(SANALLAŞTIRMA) sunucuları



KAYNAKLAR:

https://tr.wikipedia.org/wiki/IPv4

https://tr.wikipedia.org/wiki/IPv6

https://bbozkurt.wordpress.com/2013/05/10/ipv4-ve-ipv6-arasindaki-farklar/

https://tr.wikipedia.org/wiki/MAC_adresi

https://tr.wikipedia.org/wiki/PAN

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yerel_alan_a%C4%9F%C4%B1

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ethernet

https://tr.wikipedia.org/wiki/Geni%C5%9F_alan_a%C4%9F%C4%B1

https://tr.wikipedia.org/wiki/Metropol_alan_a%C4%9F%C4%B1

https://tr.wikipedia.org/wiki/DHCP

https://tr.wikipedia.org/wiki/TCP

https://tr.wikipedia.org/wiki/UDP

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hub_(bilgisayar)

https://tr.wikipedia.org/wiki/A%C4%9F_anahtar%C4%B1

https://hibreh.blogspot.com.tr/2016/12/bilgisayar-terimleri-ve-calsma-sekilleri.html


Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Mekatronik ve Teknoloji Adına Herşey

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder